Kratka povijest taxija

Kratka povijest taxija

Što mislite, kada se pojavio prvi taxi?

Živimo u vremenu u kojem uvijek možemo računati na taxi – kada smo u žurbi, kada nam je auto na popravku, kada bus kasni. Jedan poziv i on je tu. No, je li uvijek tako bilo? Kada je uopće bila prva vožnja taxijem? Kada se upalio prvi taksimetar? Je li taxi povezan sa izumom automobila? Kratka povijest taxija odgovorit će nam na ova i slična pitanja.

Pojava prvih taxija

Prva ideja o taxiju nastala je još u 17. stoljeću kada su određeni pojedinci počeli iznajmljivati svoje kočije ne bi li svojim sugrađanima u Londonu, Parizu i ostalim većim europskim gradovima ponudili gradski prijevoz. Vrlo brzo je ovakav oblik prijevoza postao popularan pa se već 1635. godine pojavilo prvo stajalište taxija.

Gradski taxi Šibenik
Prvi taxiji pojavili su se u 17. stoljeću

Do sredine 1800-ih prijevoz je postao nešto brži i dostupniji kada je arhitekt Joseph Hansom patentirao tzv. Hansom cab. Bile su to kočije na dva kotača koje su vukli konji, mnogo lakše, brže i jeftinije od postojećih taxi vozila. Iz tog su se razloga Hansomova vozila proširila na gradove Berlin, Pariz, Sankt Peterburg i New York.

gradski taxi sibenik
Hansom cab, 1890. godine

Taxi kakav danas poznajemo

Taxi kakav danas poznajemo temelji se na taksimetru, koji je izvorno izumio Nijemac Friedrich Wilhelm Gustav Bruhn 1891. godine. Taksimetar je instrument koji mjeri vrijeme ili udaljenost koju vozilo prijeđe, a upravo je to omogućilo točno utvrđivanje cijena vožnje.

Godine 1897. Gottlieb Daimler proizveo je prvo taxi vozilo sa pogonom na benzin. Opremljen taksimetrom i nazvan Daimler Victoria, bio je isporučen njemačkom poduzetniku Friedrichu Greineru koji je u Stuttgartu osnovao prvu motoriziranu taxi tvrtku na svijetu.

gradski taxi sibenik
Daimler Victoria – prvo taxi vozilo sa taksimetrom i pogonom na benzin

Taxi u Hrvatskoj i modernizacija automobila

Uskoro su taxiji postali dostupni u mnogim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj, točnije u Zagrebu davne 1901. godine, a paralelno sa napretkom automobilske industrije su i taxi vozila postajala sve modernija.

gradski taxi sibenik
Taxi stajalište

Danas je svijet nezamisliv bez taxi usluga, a samo ih u Hrvatskoj ima oko 4 000. Jedan od njih je i Gradski Taxi Šibenik koji također svojim sugrađanima nudi pouzdan i siguran prijevoz.

gradski taxi sibenik
Gradski Taxi Šibenik

Foto: Pinterest

← home page  ← photos of Šibenik
O nama

Call Now Button
×